Marusa Mismas Visinska 01

V hotelu smo v sklopu priprav že gostili tako profesionalne kot rekreativne športnike – biatlonce, triatlonce, gorske kolesarje, gorske tekače, nogometaše, odbojkarje, atlete, alpiniste, sabljače in športnike borilnih veščin. Lokacija hotela z lastno športno infrastrukturo je idealna za izvajanje kondicijskih ali višinskih treningov. Za slednje imamo na voljo tudi 13 višinskih (hipoksičnih) sob, s skupno 31 ležišči ter 12 dodatnimi ležišči, kar je po številu namestitev največja zmogljivost v Sloveniji. Namenjene so vrhunskim in rekreativnim športnikom ter vsem, ki želijo izboljšati svoje počutje. Sistem omogoča simulacijo nadmorske višine do 3500 m.
Na Pokljuki lahko trenirate, medtem ko spite.

Kaj so višinske (hipoksične) sobe?

V višinskih sobah se s pomočjo hipoksične naprave glede na želeno nadmorsko višino spremeni atmosfera – zrak se razredči. Najpogosteje uporabljena je nastavitev srednje visoke nadmorske višine, ki je lahko časovno neomejeno dolga in ima dokazano zdravilne učinke. Višinsko spanje izboljšuje delovanje telesa. Že po nekaj nočeh je ugotoviti boljšo kakovost spanja. Pospešijo se procesi v telesu, zaradi česar se poveča naša produktivnost in učinkovitost, izboljša se zdravje in telesna pripravljenost.

Povečana nadmorska višina povzroči znižanje kisika, kar povzroči hipoksijo. Znano je, da sta človeški organizem in njegova aktivnost odvisna od kisika. Če želimo ohraniti normalno aktivnost in delovanje telesa, moramo telesu zagotoviti ustrezno količino kisika. To količino kisika lahko telo dovajamo iz zraka, ki ga vdihavamo.
Spanje v višinski sobi ne zmanjšuje pomena kisika v človekovem življenju, ampak izboljša presnovo kisika v organizmu, ker se telo pri dihanju zraka, osiromašenega s kisikom, prilagodi in postane učinkovitejše pri njegovi izrabi. Poraba kisika pri isti aktivnosti bo manjša. Rezultat je okrepljeno zdravje in dvig telesne energije.

Nazaj